Iznik In Progress
DİYARBAKIR'IN OSMANLI YAŞANTISI SEMPOZYUMU

15.11.2006 haber10.com

Back to Headlines Next >

Diyarbakır'ın Osmanlı Devleti dönemindeki sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı Diyarbakır'da düzenlenen uluslar arası sempozyumu başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile Diyarbakır Valiliği'nin birlikte düzenlediği "2. Uluslar arası Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Diyarbakır Sempozyumu" başladı.


Türk ve yabancı üniversitelerden toplam 67 bilim insanı Diyarbakır'da buluştu. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile Diyarbakır Valiliği'nin düzenlediği Osmanlı'dan Cumhuriyete İkinci Uluslararası Diyarbakır Sempozyumu'nda kente ilişkin çalışan akademisyenler, üç gün boyunca Osmanlı Dönemi'nden Diyarbakır'ın sosyal, ekonomik ve kültürel durumunu tahlil edecek. Sempozyumun açılış toplantısında konuşan GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, Diyarbakır'ın Molla Çelebi'den, Ziya Gökalp'e, Ali Emin'den Cahit Sıtkı Tarancı'ya pek çok önemli kimliği yetiştiren bir kent olduğunu söylerken toplantının kentin tarihine ışık tutarak yörenin ve bölgenin önünü aydınlatacağı ümidini taşıdığını belirtti.

Özgül, önümüzdeki yıl İstanbul'da dört gün sürecek, '1. Uluslar arası Kültür ve Sanat Festivali' ile günümüzde terör ve töre cinayetleriyle gündeme gelen bölgenin asıl kültür gerçeğinin tanıtılacağını söyledi.

Diyarbakır Valisi Efkan Ala ise toplantının açılışında yatığı konuşmada, insanlık tarihinde Roma ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinin barış süreci olarak tanımladığını belirtirken, "Diyarbakır kültürler arası iletişimi, ittifakı mı yoksa çatışmayla mı sonuçlandırılacağı konusunda önemli bilgiler verecek. Tarihte Roma en büyük uygarlıklardan biriydi. Tarihe baktığımızda problemleri günümüze taşımak yerine çözümleri günümüze taşıyalım" diye konuştu.

Sempozyumun önceki akşam yapılan açılış kokteylinde konuşan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız, bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyumun ilkini 2004 yılında, 'Osmanlı Öncesi Diyarbakır' adıyla gerçekleştirdiklerini belirtirken, "Projenin son toplantısını en geç 2008 yılında bu kez, 'Cumhuriyet Yıllarında Diyarbakır'ın Sosyo- Ekonomik yapısını ele alacak biçimde gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.

Yediyıldız, Türk Tarih Kurumu ile birlikte bir süredir 'Türkiye'nin Sosyo-Ekonomiğini Araştırma Projesi'ni yürüterek, Türkiye'nin on bölgesinde derinliğine bir analiz çalışması gerçekleştirdiklerini ifade etti. Prof. Dr. Yediyıldız, bu kapsamda, Türkiye'nin bir tablosunun ortaya çıkarılacağını söylerken, Diyarbakır'dan da bu projede yer alma konusunda teklif geldiğini bildirdi.

67 bilim insanının 'Diyarbakır'da Osmanlı Döneminde Misyonerlik Faaliyetleri'nden, 'Ermeni Olayları'na, 'Çini Motifleri'nden, 'Batılı Seyyahlara göre Kentteki Ekonomik Duruma' kadar pek çok alanda bildiri sunacağı sempozyumda ayrıca belge ve çini sergisi de yer alacak.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün, 'Osmanlılar Döneminde Diyarbakır' konulu belge sergisinin yanı sıra Doris Bandera'nın 'Osmanlı Motiflerinde Diyarbakır' adlı 34 çini eseri de sergileniyor.

15.11.2006 haber10.com

Back to Headlines Next >


Copyrighted © 2006 - 2010
Terms of Use
Design by Ramiz Ilter Fidoli IT
Powered by fidoli IT